Искате да знете всичко за футболните залози, как и къде да правите футболен залог, кои са най-сигурните и безопасни сайтове за футболни залози? Екипът на futbolnizalozi.com се е погрижил за точните отговори


Фитнес добавки: 5-те най-добри, който да изберете

Когато става въпрос за фитнес добавки, много често мислим за химичеки субстанции, които да ни помогнат да стопим мазнините, изградим мускули и достигнем формата, за която винаги сме мечтали.

Но, истината е, че фитнес добавките не се използват с тази цел. Те са тук, за да подпомогнат телата ни, да ни дадат доза хранителни вещества и се погрижат да имаме достатъчно енергия, за да се справим с тежките тренировки.

С това на ум, ако спортувате редовно, може би често си задавате въпроса: кои са най-добрите фитнес добавки? Един бърз поглед в интернет и ще бъдете обградени от множество различни видове, който сериозно ще затруднят избора ви. За да ви улесним, ето кои са 5-те фитнес добавки, на които да обърнете внимание, ако искате да подобрите представянето си във фитнеса.

Рибено масло

Мазните риби съдържат докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA), които са и двата най-разпространени вида Омега-3 мастни киселини.

Има много проучвания, които демонстрират положителните ефекти на Омега-3. Не само, че предпазват сърцето и мозъка, но имат и противовъзпалителен ефект. На всичкото отгоре може да е добра идея да ги приемате, ако се опитвате да свалите няколко излишни килограма. Приемът на Омега-3 може да ви помогне да стопите мазнините като задейства определени ензими в организма.

Омега-3 са известни и със способността си да намаляват риска от сърдечни заболявания и да подобряват издръжливостта на мускулите при атлети и професионални спортисти. Нещо повече. Спред проучване, DHA подпомага нервната и двигателната система и изключително полезна при спортове, при които взимането на решения бързо е необходимост. (тенис, например).

BCAA (аминокиселини с разклонена верига)

Незаменимите аминокиселини с разклонена верига са левцин, изолевцин и валин. Естествено ще ги намерите в храни, съдържащи много протеини, което означава, че те на практика вече са част от вашата диета. От друга страна, под формата на добавки, тези аминокиселини са по-концентрирани и следователно усвояването им е по-лесно и по-бързо. Това прави BCAA на прах или капсули особено полезни по време на тренировка, тъй като те повишават енергийните нива, подпомагат синтеза на протеини (мускулния растеж) и подпомагат възстановяването след тренировка. Приемайте BCAA дори в дните на почивка, за да запазите чистата телесна маса.

1 доза аминокиселини ви дава около 10 g протеин (около 40 kcal) без въглехидрати и мазнини. Не забравяйте да ги приемате винаги на празен стомах, в противен случай храната, която току-що сте изяли, ще наруши и забави бързото усвояване, което е истинската цел на аминокиселините.

Установено е, че приемът на BCAA може да бъде полезен за намаляване на мускулни увреждания, причинени по време на спорт, ако степента на увреждането е ниска до умерена. Приемани преди тренировка BCAA могат да препразят мускулите от увреждане. Ето защо, ако търсите фитнес добавки, с които да подпомогнете възстановяването на мускулите си и да се предпазите от травми, ВСАА е добър избор.

Витамин D

Знаете колко важен е витамин D, ако искате да бъдете здрави. Но дефицитът на този витамин е и един от най-често срещаните. Това е така, защото витамин D откриваме в много малки количества в млякото и млечните продукти, а останалата част можем да си набавим препичайки се на слънце или с помощта на хранителни добавки.

Освен за цялостното здраве на организма, витамин D e сред важните фитнес добавки, на които да обърнете внимание, ако искате да подобрите формата си и представянето си във фитнес залата.

Витамин D играе ключова роля за здравето на костите и мускулите. Ето защо, достатъчното количество от него може да ви предпази от травми и наранявания.

Кофеин

Ако се опитвате да стопите мазнините и да се отървете от излишните килограми, кофеинът е една от най-добрите фитнес добавки, към които да се обърнете. Кофеинът е доказано една от най-често срещаните съставки, която откриваме във фитнес добавки за изгаряне на мазнини, продукти за отслабване и подобрители на ефективността.

Страхотна чаша черно кафе може да засили метаболизма и да осигури бонус антиоксиданти. Ако обаче не обичате горчивата напитка, можете да се възползвате от фитнес добавки с кофеин, който ще ви помогнат значително да подобрите представянето си във фитнеса и да стопите по-бързо излишните мазнини.

Една доза кофеин (от 3мг до 6мг на килограм телесно тегло) приета приблизително 60 минути преди тренировка ще ви осигури необходимата доза енергия.

Креатин

Креатинът е една от най-изследваните и широко използвани добавки, която се използва за изграждане на мускули и допълнителна сила. Креатинът доставя енергия на мускулите и им помага да се свиват и отпускат по най-добрия начин.

Креатинът се среща естествено в нашите мускули и в животински храни като месо и риба. Продава се и като хранителна добавка и в този контекст често под името Монохидрат. Самото човешко тяло произвежда около 1-2 грама креатин на ден, но при добавяне чрез прием на добавки нивата могат да бъдат значително по-високи.

Причината, поради която толкова много спортисти се интересуват от повишаване на нивото на креатина, е преди всичко, защото това е безопасен и ефективен начин за увеличаване както на силата, така и на мускулната маса. Креатинът ще накара тялото да съхранява допълнителна вода (главно в мускулната клетка), което може да доведе до подобрена издръжливост, както и до увеличаване на силата.

Обикновено се препоръчва дневен прием от 5 g, когато амбицията е да се поддържа постоянно високо ниво на креатин.

Традиционно се смяташе, че креатин монохидратът е от полза предимно от спортисти, които участват във високоинтензивни, периодични дейности. Но има някои доказателства, че добавката може също да подобри съхранението на мускулен гликоген за спортисти, които изчерпват големи количества гликоген по време на тренировка и/или по време на спортни събития.

 

Всеки човек има своите индивидуални нужди. Ето защо, когато избирате фитнес добавки, добре е да имате в предвид здравословното си състояние, теглото си и хранителните вещества, които приемате ежедневно. Тези съвети поне ще ви насочат в правилната посока, ако се интересувате от това да подобрите фигурата си и представянето си във фитнеса.

 

Последни прогнози

Прогнози